Internet i la nebulosa virtual

Tumblr, Flickr, Pinterest, Instagram, YouTube, Vimeo, Facebook… Tothom estarà d’acord amb mi que aquestes noves eines comunicatives són “la polla”. Gràcies a aquestes plataformes multimèdia podem enllaçar, rebloguejar, crear, compartir… material audiovisual d’una forma gairebé instantània amb milers de persones d’arreu del món. Magnífic, genial, increïble, meravellós.

Ara bé, aquesta facilitat de transmissió d’informació fa que estiguem exposats constantment a una quantitat gairebé il·limitada de material audiovisual. Material l’autor del qual moltes vegades acaba per desaparèixer; Material el contingut del qual moltes vegades es malmet; Material l’orígen del qual en la majoria de casos no ens molestem ni a descobrir; Material que, en definitiva, consumit en grans dosis, acaba sobrepassant-nos i transformant tot allò que podria convertir-se en informació útil en una nebulosa difosa que no sabem ni per on agafar.

Arribats en aquest punt, doncs, jo em plantejo si realment aquestes noves plataformes són tan positives o útils com creiem. Si bé reconec que ben usades poden ser-ho (i molt), també poso en dubte que estiguem preparats per fer-ho. Ningú ens ha ensenyat a utilitzar aquest tipus d’eines. No hem estat educats per saber filtrar.

Així doncs, realment estem preparats per sobreviure en aquest territori? Realment estem preparats per navegar en aquest mar infinit d’informació i saber diferenciar i escollir bé una bona d’una mala pesca? Jo sincerament crec que no. No sabem usar aquestes eines i estem perdent l’oremus. Estem perdent el criteri estètic i conceptual. No és lògic trobar tumblrs on apareixen imatges de nens decapitats al costat d’un Mickey Mouse. Ja no sabem què és material de qualitat i què és (perdoneu l’expressió) una puta merda. Estem perdent la poca habilitat que teníem per diferenciar entre la Font de Duchamp i la foto d’un orinal ple de vòmits que va fer l’alcohòlic del veí dissabte a la nit. I crec que gran part d’aquesta pèrdua és causada pel fet que estem perduts enmig de tanta informació, de tanta fotografia, de tant gif, de tants videos i de tanta porqueria.

Per acabar, doncs, m’agradaria fer-vos reflexionar sobre aquest fet i que penseu, ni que sigui per un moment, si sabeu què busqueu a internet, si realment trobeu el que buscàveu o si acabeu perdent-vos en aquesta nebulosa virtual.

Jennifer Moreno_GM

Anuncis
Etiquetat , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “Internet i la nebulosa virtual

  1. Jenni, m’agrada el tema que has escollit per fer el teu escrit crític. En segon lloc, trobo que saps redactar molt bé i l’expressió utilitzada és perfecte. I, per últim, comparteixo totalment el teu pensament vers aquesta nebulosa virtual, com tu bé l’has denominada.
    Anna Ruiz_GM

  2. Este caos que existe en mezclar imágenes con temas que no tienen nada que ver, la verdad es que cada vez es más grave. Y voy a poner un ejemplo: Goolge. ¿Cuántas veces has intentado buscar una cosa tan sencilla como una mano (lo primero que se me ha pasado) y te sale un futbolista o una tía en bolas, entre otras muchas cosas? Y el problema está como tu bien comentas Jenni, en no saber categorizar los temas.

    Jess Castaño

  3. Trobo molt encertat com crees un gir referenciant el tema a aquest fet que tantes vegades ens ha passat a cadascú de nosaltres. Tot i així, basant-nos en alguna de les tècniques que ens han vingut donades en algun curs, com la de “no desaprofitar res d’allò que trobem, perquè se’n podria fer ús més endavant”, ja hi donaria sentit a aquest batibull d’informació sense organitzar que trobem per internet. He de reconèixer que a vegades ha sigut útil, però preferiria, com bé dius, una millor organització (sobretot ho explica molt bé la Jess en el tema de buscar mitjançant el Google).

    Marek

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: