Hi ha vacances…i VACANCES!

vacança
2 1 f. pl. [LC] Temps de repòs durant el qual cessen els estudis d’una escola, els treballs d’un tribunal, etc. Les vacances de Nadal.

Quan un mot forma part del diccionari, s’arriba a la conclusió que el seu ús i significat són coneguts i fets servir per una extensa majoria dins la societat, en l’idioma en què es defineix aquest.

A partir d’aquesta premisa arribo a formular-me dues qüestions. La primera és que si, contemplant que la paraula té aplicació a diferents moments de l’any (nadal, pasqua, estiu), es pot arribar a afirmar que aquests moments responen a un període en avinença amb la seva definició, o bé els seus valors es van evaporant mica a mica. I la segona, en conseqüència, és si realment aquest mot està arribant a la categoria d’obsolet.

Bé doncs, iniciat el punt de sortida, em paro a pensar de quina manera he anat desxifrant el significat del terme al llarg de la vida. De petit, a parvulari, la diferència entre el període vacacional i l’escolar la descrivia el fet de veure o no els meus amics de classe. Més endavant, a educació primària, senzillament eren temps en què, si era estiu calia anar omplint els llibrets d’estiu, Vacaciones Santillana, però si era hivern o pasqua l’única cosa que omplies era la taula menjador amb menjar i família. Darrerament, a la ESO i al batxillerat, els temps estiuencs s’equiparava a l’escarxofament general a la platja amb els amics, i durant el nadalenc o el de pascua, ja s’havia de començar a trencar amb la diversió, i centrar-te en la labor estudiantil. Llavors, fins l’etapa actual, la universitària, aquest canvi progressiu, quan el sol impera dalt del cel (és a dir summer, summer, summer time), ha derivat a un moment de tranquilitat i esbarjo, a menys que es vulgui o es necessiti treballar; i, quan la neu cobreix les muntanyes o la xocolata el pastís de les mones, la sensació de llibertat, de trencar els grillons, s’emboirina per la feina manada entregar al retornar a període lectiu.

Obviant aquesta narrativa sobre el declivi del seu significat, cal informar que, vacança o vacances, per als més menuts avui en dia, també pot ser sinònim de deures i treballs fora del temps escolar. A casa, per exemple, cada any que passa, la meva germana petita arriba, havent acabat el trimestre de primària, amb un fotimer de papers que responen a l’únic i inapelable objectiu de ser entregats, omplerts, al retornar als estudis.

És per això, i atenent-me als fets anteriors, que plantejo si cal promoure un nou tecnicisme per designar aquells espais vacacionals que no es corresponen amb la definició de la paraula vacança.

Marek Byra Calduch

4GT

Anuncis
Etiquetat , , ,

2 thoughts on “Hi ha vacances…i VACANCES!

  1. Se tiene una obsesión por mandar deberes que es escalofriante. Parece ser que los profesores de educación primaria, ESO y Bachillerato entienden que es la forma que su alumno va a aprender más, cuando en realidad es todo lo contrario. Se crea una obligación que acaba siendo agobiante y no dejan tiempo libre para desconectar de la escuela y dejar jugar, leer, salir con amigos… Ésto último muy importante ya que cuando vas desconectando de las tareas, tu cerebro absorbe mejor lo que has aprendido. Y ya no solo en vacaciones, el día a día también es bastante considerable el número de deberes.

    Jess Castaño

    • Tota la raó Jess, veig que compartim “queixes”. Durant el curs crec que se’ls hi permet més (per part nostra) que ens omplin l’agenda amb projectes i diverses feines. Però, això d’aprofitar un temps, que se’l suposa de descans, excusant-se en que hi ha molt temps per endavant, em treu de polleguera. A veure si, d’alguna manera, el Jeffrey ho escampa pel professorat. I no ho dic en el sentit de que canvïin la seva manera de fer, que no ho faran, sinó per adonar-se que el forçar sol desembocar a resultats que no són òptims.

      Marek

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: