copying and pasting ?

“Més d’un home se sent com un pensador original, simplement perquè la seva memòria és massa bona”.

Friederich Nietzsche, Humà massa humà.

Cada dissenyadors te un secret brut dintre de una butxaca i és que es copia de la feina d’altres dissenyadors. Veuen la feina que els agrada, i l’imiten. Més aviat descaradament, a això en diuen inspiració. Aquesta imposició del món del disseny ha arribat a tals proporcions pandèmiques que diuen que no hi ha tal cosa com una idea original. És de la naturalesa humana beure alló que veiem, i per tant ser influenciats per alló. Si veig un disseny impressionant, no puc evitar sentir-me inspirada per ell d’alguna manera. De vegades això passa conscientment, de vegades aixó passa subconscientment.

En un món idealista, el dissenyador és el catalitzador de la informació i un “trendsetter” de la nova forma de pensar. En totes les parts del planeta o internet hi ha llocs on un dissenyador amb una fuga de cervells temporal pot anar per inspirar-se i ser encoratjat per a poder ampliar els límits dels seus dissenys. Aquí tens accés ilimitat per escollir d’un banc d’idees i conceptes. Però què passa quan hi ha més retirades de les idees que  de posar-ne de noves? Mira Behance o Coroflot, inicialment un lloc increïble per trobar el talent creatiu, ara son espais on molts inicieu sessió per a simplement copiar i robar a partir de les mostres de treball dels dissenyadors que busquen feina. Crec que alló va succeir amb We Create Studio amb seu a Londres  i un recent estudi a Barcelona guanyador de un Laus. La semblança no llunyana, la similitud que jo classificaria com plagi descarat. Els colors eren el mateix, els elements de posicionament eren els mateixos, el concepte va ser exactament el mateix.

Quan esdevé l’ inspiració plagi? Per respondre a aquesta pregunta, jo realment crec que depèn totalment de la intenció del dissenyador. És ell el que realment fa una còpia exacta d’alguna cosa que va ser creada abans, o és la intenció d’explicar una història completament nova utilitzant alguns ja existents. En el cas anterior, no hi ha res de nou, és un clar cas de plagi.

Però, és un fenomen cultural? Avui en dia qualsevol persona amb un ordinador i una connexió a Internet pot ser un productor i un plagiari. Tots vivim a Internet, és un nou país i la nostra nova ètica secreta és el copiar i enganxar. Es sembla que per a alguns s’ha convertit en una condició natural, però, és bo?

Mireu , per exemple , el que va passar amb els Beatles , fins i tot abans d’Internet. L’últim i gran George Harrison va ser demandat el 1971 per infracció de drets d’autor pel que Harrison va designar que era un ” plagi subconscient ” . Per fer la història curta , va ser acusat de plagiar la cançó de 1963 ” He’s so fine” dels The Chiffons’s ” amb el seu “My Sweet Lord “, del seu àlbum ” All Things Must Pass (1970 ) ” , era efectivament la mateixa cançó . Harrison va pagar un munt de diners , i el cas va ser jutjat de nou i dècades més tard , simplement va comprar els drets de “He’s so fine ” .

Però el més fascinant per a mi va ser la defensa de Harrison. En efecte , va declarar que ningú ha de ser jutjat per plagi subconscient perquè tal desgràcia lamentable no implica cap deliberació o premeditació . Bravo Sr Harrison !

La cita de Nietzsche al principi d’aquest post potser hauria de modificar-se per llegir així : ” Més d’un home se sent com un pensador original, simplement perquè la seva memòria – incloent la seva memòria subconscient– és massa bona.

Sincerament , trobo tot això molt espantadís . No pretenc tenir una memòria pixel perfect fotogràfica , però la meva ment està plena de disseny gràfic i industrial , disseny fet per altres persones . Com puc estar segura que qualsevol idea que surt d’aquesta mateixa ment és absolutament la meva idea ?

Així que quan es converteix l’inspiració en plagi ? Alguna vegada heu copiat la idea d’una altra persona ( honestitat si us plau)? Quina part de la idea es pot utilitzar abans que sigui una còpia  ? Tots ens fixem en llocs com ffffound o pinterest per a les idees , és per inspiració o per copiar ? I hi ha una cosa tal com una idea original ?

M’adono del que demano un munt de preguntes que tenen respostes diferents. Personalment , crec que tothom és culpable d’una mica de plagi, encara que es produeix en el subconscient .

M’agradaria veure el que conscientment opineu sobre l’assumpte .

De Ávila, Giovanna

Anuncis
Etiquetat , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: