ENS AFECTA L’OBSOLESCÈNCIA PROGRAMADA?

La tecnologia esta present en molts aspectes de la nostra vida. Evoluciona tant ràpid que avegades no ens prenem la molèstia ni de parar a pensar el que això significa. Hi ha molts productes nous en poc temps, amb més funcions, més capacitats, més models, més moderns,…. però duren menys. Perquè tanta innovació si en quatre dies necessitem una novetat? És necessari canviar la tecnologia tant a sovint? ens dificulta tant la vida el no tenir l’últim de lo últim?, perquè no surt al mercat productes de llarga durada si la tecnologia cada vegada avança més? obsolescència programada?

 L’obsolescència programada o planificada, és la planificació de la fi de la vida útil d’un producte o servei de manera que aquest es torni obsolet o inservible al cap d’un període de temps. Aquest període està prèviament calculat pel fabricant o empresa de serveis durant la fase de disseny del producte. Acompanyat d’uns estímuls a la demanda per tal d’animar els consumidors a comprar de forma artificialment accelerada nous productes. L’objectiu d’aquesta pràctica és purament econòmic.

 Tenen el poder de fer-nos despertar desitjos innecessaris,i en molts casos obsessius, per obtenir allò més nou del mercat. Sembla a ser que si no tens l’ultima novetat, no estàs al dia. Aquest comportament obsessiu que ens desperten afecta a la capacitat de valorar les coses. Ens han fet creure que novetat és igual a “el millor”.

 Aquest fenòmen crea una tendència de pèrdua d’interès, ja no només per la tecnologia sinó també en molts altres productes. Un exemple perfecte per aquests dies són els regals i joguines. Els nens demanen cada vegada més quantitat I més novetat: el dia de nadal reben aquella joguina tan i tan esperada, el 26 ja s’han cansat i pensen que demanaran pel dia de reis.

 Pot ser que aquesta tendència afecti la nostra vida d’una manera més profunda? Jo crec que sí.

 Nosaltres mateixos potenciem la novetat d’avant de moltes coses. Deixant de banda els productes materials, jo crec que també ens afecta en la nostra manera de ser i en les relacions amb les altres persones.

 Les relacions afectives cada vegada són més curtes. Coneixem cada vegada més gent, tant per feina, per xarxes socials, celebracions, etc. I quantes d’aquestes amistats es queden a la vostra vida durant molt de temps? , segur que es poden contar amb els d’una mà.I les relacions de parella? Cada cop hi ha més divorcis, la gent es cansa ràpid de l’altra gent i coneix encara més ràpid a noves parelles.

 Amb tot això no vull criticar que la tecnologia no ens sigui útil i necessària, sinó que les tendències per fomentar el consum que tenen ens afecten més del que pensem. Al llarg de la nostra vida com a dissenyadors podem aportar moltes coses per a què aquesta tendència no segueixi afectant a la societat. Al final és feina de cada ú valorar allò important a la vida i no deixar-se manipular tan fàcilment.

Mariazell Gil

Anuncis
Etiquetat , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: