Valorem-nos

 

 

Com a dissenyadors crec que ens falta valorar la nostra professió i fer-la respectar. Moltes vegades hem sentit o ens han demanat de “fer un logo” o “arregla’m aquesta presentació” sense cap tipus de remuneració. Cada vegada més, les professions artístiques (no parlo només de disseny, sinó també d’il·lustració o fotografia per exemple) estan mal pagades i menys valorades, quan en la gran majoria de casos hi ha darrere un treball personal que requereix dedicació, habilitats i estudis. Hem d’evitar que això es transformi en costum, si no és que ja ho és.

Això no tan sols és culpa dels nostres clients, però també nostra per no fer valer la nostra feina. Actualment donem per suposat que al ser dissenyador hauràs de fer pràctiques no remunerades i varios encàrrecs “de gratis” perquè “és el que toca”. Aquest conformisme és molt nociu, tan en l’àmbit professional com personal, i crec que actualment als joves ens falta ambició i ganes de fer les coses.
El disseny és una via d’expressió, però també al ser estudiants en volem fer la nostra professió. Aquests tipus de professions solen ser feines vocacionals que ens apassionen i ens motiven: una altra raó per implicar-nos i lluitar per fer valer el que ens mou.

Estem en una època on el disseny està per tot arreu i on té molta importància, i per tant trobar un bon dissenyador que porti a terme els nostres projectes o idees hauria d’estar molt més apreciat. També vull insistir en la idea generalitzada que existeix en què el disseny és una cosa “superficial”,o que “fa bonic” i que per tant no està valorada, ja que suposadament no té un gran transfons intel·lectual.No sé si això també es deu a un desconeixement de què és el disseny. Quantes vegades hem hagut d’explicar en què consisteix la nostra carrera?
Però el que està clar és que, en l’actualitat, tothom busca el valor afegit del bon disseny: ja sigui per un producte, una empresa, un servei… Per tant, el rol del dissenyador és molt més determinant del que se li pretén donar, i som els primers a haver de demostrar-ho.

No som nosaltres que no hauríem d’acceptar feines no remunerades? O que hauríem d’exigir que ens paguin les hores que dediquem a cada projecte? Com volem exigir el que no ens exigim a nosaltres mateixos?

 

Anna Wappenhans

Anuncis

2 thoughts on “Valorem-nos

 1. Trobo molt acertat l’article, crec que som molts els que ens ho hem plantejat i no poques vegades.
  En el meu cas, la conclusió a la que he arribat (i és personal, no gaire extrapolable als casos d’altra gent) és que hi han projectes que faria encantat sense esperar res a canvi i d’altres que no els faria ni cobrant, com deu passar a totes les professions.
  La questió “pràctiques” heretada dels sistemes gremials (gairabé ancestrals) la veig complicada d’adaptar als nous temps, en els altres casos, intentaria viure-ho de la forma més sincera possible, però sempre tenint en compte que com menys rebis a canvi de fer la teva feina, més es devalua i, en conseqüencia, més difícil resulta mantenir el cap fora l’aigua.

  Adria Lopez.

 2. Jaume Illa i Bonany ha dit:

  Comparteixo aquesta “decepció” amb tú.

  Per una banda, la falta de cultura d’art o de disseny i falta de cultura de “cultura” fa que a tota aquella gent la qual li és distant aquest món ho vegi com a uns disciplina totalment prescidible la qual fa que no valori la feina dels professional que en formem part. Així doncs, moltes vegades sen’s encarrega feines pensant que és un pur tràmit, sense tenir amb compte les capacitats i les complexitat que s’han de generar per a poder dur a terme aquest encàrrec. Fet que desprestiguis i no es valora l’ofici. Sóc partirdari que els inicis han de ser constants i s’ha de sacrificar molt, però sempre respectament i valorant el professional. Així doncs, això no vol dir que s’hagui de treballar d’una forma sense obtenir res a canvi (sigui una remuneració o d’una forma la qual interessi al professional). No obstant, en el nostre territori hi ha un mal concepte de: -“Això ja m’ho farà un estudiant (un màrtir), que ho farà molt bé i sense cobrar!” Una pilota que nosaltres acceptem i que cada vegada es va fent més grossa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: