MALA GESTIÓ CULTURAL O GUARDERIES SUBVENCIONADES

Critica de la representació : Festival Ingràvid 2013

 Imatge

 

El 25 d’octubre donava el tret de sortida el festival de Cultura Contemporània de l’Empordà, més conegut com a Ingràvid. Es el cinquè any consecutiu que l’acte té lloc a Figueres, capital de l’Alt Empordà. 

Abans es celebrava a Maçanet de Cabrenys, amb el nom de Maçart, cal a dir que la convocatòria de gent del poble va ser nefasta, ja que no entenien que feien aquesta gent extranya i forana amb el seu poble, sense oblidar que la generalitat va deixar de subvencionar un festival que té com a principal intenció, expressat per ells mateixos, acostar i democratitzar l’art contemporani a tothom, celebrant-ho en un poble perdut de la mà a de Déu.  

Aixi, doncs va arribar a Figueres i va ser rebut de manera acollidora, però cada any que passa,a la cosa va a pitjor. Com ja he mencionat abans, l’objectiu d’Ingràvid es la democratització de l’art, un fet que per desgràcia actualment està molt de moda, fer creure a la gent que l’art es a l’abast de tothom i que ni molt menys es tracta d’una èlit. Doncs ho sento, però sí, és una elit. Tots els àmbit es mouen en elits, fins i tot el gremi dels escombriaires són una elit, tenen coneixements sobre la seva feina que altres no tenim. 

 

Per tant, perquè no deixem aquesta hipocresia i fem bé les coses?

El festival consisteix en ocupar zones publiques de la ciutat, com pot ser la Rambla, la plaça de l’Ajuntament o els carrers mes cèntrics i coneguts per tots. Allò que més els caracteritza és la instal·lació del que ells anomenen  La Domo, que no es res mes que mitja carpa, entre circ i cúpula daliniana. Aquest és el seu punt neuràlgic i on es reuneixen per fer diferents activitats, com debats, tallers o instal·lacions d’artistes. 

 

La gent que no formava part de la èlit de l’art marxava igual que entrava, tot s’ha de dir. Però actualment, i no entenc el perquè i no només passa amb l’ Ingràvid, tots els calers subvencionats estan destinats a fer tallers per la canalla. Les institucions de l’art s’han convertit en minyones i els participants de l’elit, no sols hem d’aguantar els turistes que visiten el museu Dalí, sinó també als nens histèrics i descontrolats que posen en un racó a pintar. Que aquests pares no tenen un racó a casa seva per col·locar al nen a pintar i que no emprenyi? En tot cas el festival lluny de democratitzar l’art l’únic que ha fet ha estat crear un servei gratuït de mainaderes subvencionades per la generalitat.

 

Tornem al acte d’obertura. El festival és va iniciar amb el debat Què passa amb la Cultura a Catalunya?, en ell debatien sis personalitats del món de l’art (copiat textualment); la presidenta de l’Associació de professionals de Catalunya de la Gestió Cultural (APGCC), Carme Sais; el president de l’associació de crítics d’art de Catalunya (AACC), Joan Mª Minguet Batllori; la vice presidenta de l’Associació professional de Dansa de Catalunya (APdC), Gemma Calvet; el codirector de la sala La Mirona de Salt i director de RGB, Xavier Fortuny, en representació de l’àmbit de la música; el crític de circ i soci fundador de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) Jordi Jané; i el vocal de l’Associació d’Artistes visuals (AAVV), Blai Mesa. Cap d’ells, artistes pròpiament dits, de fet no sé què hi pinta el crític de circ…El debat era d’una qualitat deplorable. Darrera els ponents del debat, hi havia una projecció perquè als allà presents ens quedés clar del que estaven parlant, senyalitzant-ho punt per punt. El debat no hagués valgut la pena sinó fos perquè va aparèixer un espontani dels quatre gats que érem al public. Un home de radio, que nomeés sabia d’art allò que va aprendre als llibres de la E.S.O. Malgrat això, va donar mil voltes al teòrics prepotents i desfasats que debatien i es recreaven davant del públic. Una de les critiques més bones que va fer i amb molta eloqüència va ser que perquè aquell debat en comptes de ser fet en aquella carpa de circ no es feia al Teatre Jardí de Figueres, local públic de la ciutat, que faria acostar realment a la gent de fora de la elit a aquesta. En el debat van dir disbarats tals com que els artistes han de fer un art intel·lectualment més al assequible al public i comprensible, per tant, que els artistes rebaixin el nivell intel·lectual de les seves obres per talt de què les masses mediocres ho puguin entendre. No sols això, sinó que també es demanva als artistes que busquin sponsors i patrocinadors.

 

Vull concloure amb el següent; es fan molts debats i es qüestionen masses coses sobre l’art, tot això ho fan els teòrics, no els artistes, que sembla que no ténen prou veu, potser perquè el seu llenguatge no és el de les lletres. Es pregunten quina és la ferida, què es allò que falla perquè l’art no funcioni i no arribi a la gent. La meva humil resposta és aquesta; deixem de fer debats absurds entre teòrics que no tenen el do dels artistes i que no formen part de la èlit, per molt que els hi molesti, si volem democratitzar l’art i la cultura deixem de tirar-nos pedres al taulat i recurrim de nou als museus i als espais destinats a la cultura!

Cito un altre exemple per explicar-me millor; a Figueres no tant sols tenim el Teatre Museu Dalí, també tenim el Museu de l’Empordà que no rep cap subvenció de la generalitat en comparació amb el festival Ingràvid, si aquest es fés amb col·laboració amb les institucions culturals de la ciutat i aprofitéssim els espais existents la gent perdria la por a la cultura i a l’art, i aixi realment el faríem més proper. Estem gastant els diners en propostes absurdes i desmesurades sense tenir en compte els espais ja existents, estem desprestigiant els recursos de sempre, i estem fent la ferida encara més grossa per no fer autocritica i replantejar-nos a què i a quins projectes estem subvencionant. Per acabar, hi ha molta gent a l’atur disposada a fer de mainaderes. Així doncs, deixem d’utilitzar els pocs recursos de cultura que encara ens queden per cuidar de la mainada, i preocupem-nos d’oferir i garantitzar art de qualitat.

Jaume Illa i Bonany
Desembre 2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: