1010 maneres de comprar sense diners

1010 maneres de comprar sense diners, traduït en anglès com: 1010 ways to buy without money, és una idea que sorgeix l’Abril del 2011 durant les setmanes previes a la festa de Sant Jordi, el dia dels llibres i les roses de Barcelona; i que,  avui dia encara continua en peu.

I perquè el Dia del llibre i de la rosa s’ha convertit en el Dia que tothom compra llibres i roses? Com podriem celebrar el Dia del llibre amb la participació de tot el món, tingués o no diners per comprar un llibre? – Es van preguntar. Bé, després de varies reflexions, van posar en marxa la seva idea: Comprar sense diners, de manera que qualsevol persona pogués tenir un llibre el Dia de Sant Jordi, sense haver de gastar ni un sol cèntim.

El dia 23 d’Abril de 2011, després de celebrar per primera vegada el Sant Jordi incentivant aquesta idea, es van vendre 105 llibres sene diners, així doncs i veient els bons resultats, es va decidir convertir-ho en una iniciativa oberta i extendible a qualsevol ciutat, moment i objecte.

Més que una crítcia als sistemes de compra i venta actuals o d’oferir alternatives d’intercanvi, 1010 Ways to Buy Without Money vol compartir una idea: “Les coses no són gratuïtes, però si que es poden comprar sense diners”. Preguntar-se, “realment ho necessito?”, “Em farà cap servei?” abans de comprar i entendre que no ho podem comprar tot.

Per això, proposen tan sols la compra d’un únic objecte per persona i esdeveniment, a més més, hi han objectes que no són per totes les butxaques. Què volen dir amb això, doncs que per exemple: un llibre la qual el seu preu és “Deixar de Fumar” només podrà ser comprat per algú que fumi o si el preu és “Col·laborar amb una causa social” necessitarà de la voluntat i les circumstàncies per fer-ho.

A mes a més, com que tots els objectes a la venta provenen de donacions, 1010 Ways To Buy Without Money convida a reutilitzar recursos, compartir els que ja tenim o desprende’ns d’aquells que altre puguin necessitar més que nosaltres.

Així doncs i per acabar, esmentar que vaig poder participar en aquesta iniciativa ara farà dos anys en un mercat de segona mà que es va celebrar l’estiu del 2012 a Barcelona. Vaig poder-me endur un llibre sense pagar diners físicament amb el preu següent: havia d’utilitzar durant una setmana la mà esquerra per tot allò que acostumava a fer amb la dreta, fer-ne una foto i penjar-la a la web que em van dir, juntament amb moltes fotos més, de tota aquella gent que s’havia animat a participar.

– Us deixo un link on trobareu alguns dels llibres que venen i a quin preu!
http://1010waystobuywithoutmoney.org/es/books/

1010 participen en mercats, celebracions, festes i molts més esdeveniments, si us els trobeu, no dubteu en participari, perquè al final acaba sent molt divertit.

Olga Segura Andreu

 

Anuncis

2 thoughts on “1010 maneres de comprar sense diners

 1. Em sembla una idea molt interessant, ja que la societat s’ha acostumat a convertir les festes populars com el Sant Jordi, en un dia per generar el consum. A demes té un valor afegit i és que no intercanvies el llibre per un altre objecte material, que és el que més m’ha sorprès, no és “gratuït” però no ho pagues amb matèria, he estat mirant la web, hi ha accions d’intercanvi del llibre com; ballar al carrer, portar una flor, aprendre a portar una bici… És una idea molta maca i em sembla molt interessant la gent que hi participa i que realment realitza l’acció. Avui en dia tot està basat en el consum i la gent hauria de tenir més iniciatives com aquestes, ja que d’aquesta manera tothom pogués tenir accés a tenir un nou llibre, cosa que ara mateix hi ha molta gent que no es pot permetre pagar un llibre amb diners.

  Alba Pérez

 2. Laura lópz ha dit:

  Hem sembla una idea molt curiosa, en aquesta societat consumista; les festes que se’n adoptat són festes que es basen en el consum com el dia de Sant Valentí, Halloween i Santa Claus. Aquesta iniciativa no és tracta de pagar amb diners, així pot estar a l’abast de molta més gent.
  Una altre forma a traves de aquesta iniciativa:
  http://www.serveisolidari.org/col-labora/recicla-cultura
  es recollir llibres per un fi educatiu, i així cap nen es queda sense llibres el dia de Sant Jordi.
  Tot i que cada cop hagui una tendència cap al reciclatge d’objectes, i marques que es basen en el reciclatge de certs objectes per fer-ne uns altres, el preu final és sempre elevat.

  Laura López

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: