Art + Ciència

Fa uns dies vaig veure les obres d’un artista visual de Barcelona que es diu Sergio Albiac, i em va cridar molt l’atenció la tècnica que utilitza per crear les seves peces. Es tracta d’un artista que fa servir programes generadors de codis informàtics per obtenir resultats artístics. A simple vista les seves obres semblen fetes a mà, però totes estan fetes a partir de codis, de principi a fi.
Captura de pantalla 2014-12-24 a les 16.55.52
Com ell, són molts els artistes contemporanis que utilitzen la ciència i les noves tecnologies per a crear les seves peces, i els resultats que n’obtenen són molt interessants i innovadors. Un altre exemple és la fura dels Baus, que gràcies a la robòtica ha aconseguit fer espectacles molt creatius.
Les combinacions que es poden obtenir a partir d’aquesta interdisciplina són molt extenses i diferents entre si.

Aquesta fusió d’art + ciència provoca una connexió que és poc percebuda en la societat actual. Des de l’educació s’ensenya que aquestes disciplines són molt diferents i que no comparteixen res, però la realitat és ben diferent.

La ciència i l’art tenen més elements en comú que divergents. De fet, l’art no hauria evolucionat de la mateixa manera sense la ciència, ni la ciència hauria pogut avançar igual sense l’art. És cert que les dues disciplines persegueixen objectius molt diferents, però les dues necessiten experimentació, observació i recerca de noves idees per trencar amb l’anterior.
Des de sempre l’art ha necessitat la ciència per arribar a obtenir els resultats que buscava, a través de les tècniques i les tecnologies. Però la ciència també ha necessitat moltes vegades la creativitat i imaginació que tenen els artistes per trobar solució a molts problemes.

La següent cita del professor Stephen Wilson explica l’error que suposa separar l’art de la ciència.
“Arte y ciencia, motores de la creatividad en cualquier dinámica, son comunmente considerados tan diferentes como el día y la noche. Ello es un error crítico. La división de la curiosidad, indagación y conocimiento en compartimientos especializados es receta para el esancamiento cultural.”
Cada vegada són més els experts que coincideixen en els avantatges que suposa unir aquests dos coneixements en l’educació, i en diversos llocs ja es comença a posar en pràctica aquestes interdisciplines. Reconec que pot semblar molt estrany explicar ciència als estudiants d’art o art als estudiants de ciència, però estic segura que els resultats són molt positius i que augmenta la capacitat de crear en els dos àmbits.
Aquesta unió representa una millor contribució de la ciència per entendre l’art i alhora aporta sensibilitat estètica per conèixer la realitat natural. És a dir que les dues parts en surten beneficiades.

Personalment crec que encara falta molt per explorar sobre aquest tema i que aportarà resultats molt interessants. L’art busca els seus referents en la cultura, és per això que crec que s’hauria de generar molt més interès per la ciència, ja que també és cultura, i de fet n’és una part molt important.

 

Laura Vall.

Anuncis

One thought on “Art + Ciència

  1. También yo pienso que el arte y la ciencia tienen muchos puntos en común. El planteamiento que hacen respecto al proceso de generación de ideas, ya sea para un objeto artístico o la resolución de problemas me parece muy acertado.
    Sin embargo creo que también es ventajoso que se estudien por separado, pues uno no puede albergar conocimientos de todo y debe especializarse. El hecho de encontrar una formalización en que se requieran las dos es un proyecto interdisciplinar, que puede dar muy buen resultado y para ello se requiere de un grupo de trabajo donde haya un miembro de cada especialidad. Una sola persona podría poseer ambas, es cierto; pero si son tres, o incluso cuatro las disciplinas a mezclar para dicho proyecto? Una sola persona no podría especializarse en todas ellas, por lo que creo que estaría bien ir formando grupos interdisciplinarios para experimentar con nuevas conexiones y facetas de todas las disciplinas: arte, ciencia, literatura, música, idiomas, historia, etc.

    Abbey (M. Saavedra)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: